Sulawesi


MAKKASAR

JWJ3 menutup ekspedisinya di bumi Melayu Indonesia dengan menghantar 2 orang anggota ke Makassar, Sulawesi. Dua orang anggota ini ialah Sdr Rahim dan Sdr Zainon. Aktiviti mereka adalah untuk melawat dan membuat kajian mengenai beberapa ulama Bugis dan mencari serba sedikit maklumat mengenai seni silat dari tanah Bugis ini.


HARI 1  –  23.11.2013 - SABTU : Penerbangan dari LCCT, Sepang  menaiki pesawat AirAsia jam 10.10 pagi telah tertunda kurang lebih setengah jam. Sepatutnya sampai di lapangan terbang Bandara Sultan Hasanuddin, Makassar, Sulawesi Selatan (SulSel) jam  1.15 pm telah tertunda hingga jam 2.00pm.


Penerbangan ke Makassar

Diperhatikan di dalam pesawat, tidak ramai pelancong atau pelawat dari bangsa asing. Hanya beberapa orang bangsa India, sekitar 10 orang inggeris, sedikit cina dan yang sebahagian besarnya berbangsa Melayu.

Setelah keluar dari Imegresen disana, kami menuju keluar. Terlalu ramai yang menawarkan perkhidmatan kenderaan. Terutama nya teksi (Taksi), Motorsikal (Ojek). Ada juga bas percuma di sediakan untuk menuju ke kota, tetapi perjalanannya difahamkan sejam sekali. Kami membeli SIM kad SimPATI bernilai lebih kurang RM30.00 termasuk data Plan. Akhirnya kami memilih Teksi, Hyundai Ascent untuk ke kota dengan kadar tetap Rp 125,000,00 (lebih kurang RM35). Perjalanan kurang lebih 20 km dengan dua rumah tol.

Kami bertanyakan pada pak supir di manakah hotel yang agak murah harganya. Beliau mencadangkan kami bermalam di Hotel Makassar Mulia dengan kadar Rp 280,000,00 (RM 75), termasuk sarapan pagi. Kami memilih bilik Deluxe. Bilik yang agak selesa. Lokasi hotel hanya 1.5km dari Pantai Losari yang terkenal dengan pemandangan Sunset, matahari terbenam. Alamat Hotel Makassar Mulia.JI.Nusantara no 5, Makassar.


Suasana di siang hari di kota Makassar
Rupa gerai di kota Makassar
Beca dan angkutan di kota Makassar

Selepas meletakkan beg kami di kamar, kami langsung meminta pak supir membawa kami ke kedai makanan islam kerana kami kelaparan. Saya memilih untuk makan Konro bakar, iaitu sup daging, yang mana dagingnya di bakar semula dan diletakkan sos kacang. Harga makanan untuk 3 orang adalah Rp155,000,00 (RM 45). Untuk pengetahuan, makanan umum adalah makanan halal, manakala makanan khusus adalah tidak halal. Pak Supir menghantar kami ke hotel dan berehat. Jam 6.00 petang sudah gelap dan telah masuk waktu maghrib.

Konro bakar

Pada sebelah malamnya sekitar jam 7.00 malam, kami menaiki taksi untuk menziarah makam Syech Yussuf yang terletak di luar kota Makassar. iaitu di daerah Gowa, lebih kurang setengah jam perjalan.


Suasana di malam hari di kota Makassar

Syech Yusuf adalah Ulama terkenal sekitar abad 17. Beliau mengembangkan Islam di Makassar, Sri Langka hingga ke Cape Town Afrika Selatan. Beliau adalah generasi ke 6 dari Syech Jamadil AlKubro. Perjalanan agak macet/sesak.


Foto Syech Yusuf

Setibanya kami di makam di jalan Syech Yusuf, taksi bermeter menunjukkan Rp60.000.00 (RM18). Makam biasanya ditutup jam 6.00 petang. Oleh kerana masih ada penjaga makam disitu kami meminta izin untuk ziarah. Ada juga penjual bunga rampai di situ. Kami dibenarkan untuk ziarah dan dibuka semula makam tersebut. Setelah mengambil air sembahyang, kami masuk ke dalam dan di mulakan bacaan tahlil ringkas dari sdr Zainon.

Setelah selesai majlis, kami berkenalan dengan penjaga makam tersebut sdr Pak MujibulRahman. Jam 9.00 malam kami pulang menuju pantai losari untuk makan malam. Kami singgah di Rumah Makan berhadapan persisiran pantai. Nasi putih, Bakso, Nasi Goreng sekadar mengalas perut.

Berjalan-jalan sekitar tepi pantai melihat kehidupan night life di malam minggu. Tiada apa yang menarik hanya sekadar hiburan anak-anak muda menyanyi  sambil bermain gitar beramai-ramai dengan kumpulan masing-masing. Ada jualan cenderahati dan makanan. Tidak terkira ramainya penjual Pisang Epe, pisang yang tidak terlalu masak dibakar dan letakkan perisa atas permintaan pelanggan dengan harga sepinggan dengan air mineral Rp15,000,00.

Pulang ke hotel menaiki beca Rp 30,000.00(RM 9.00). Sebaris dengan hotel ini terdapat banyak pusat-pusat hiburan karaoke.


Suasana waktu malam di kota Makassar

HARI 2 – 24.11.2013 - Ahad : Selepas sarapan pagi, check out hotel dan berjalan kaki ke Fort Rotterdam. Singgah makan nasi Kuning di depan Benteng ini dengan harga Rp 30,000.00. Pelawat asing diminta daftar di pintu masuk dan di kenakan ‘sumbangan Ikhlasnya’ dan saya bagi Rp2000. Senibina asal Istana ini dibina pada zaman pemerintahan sultau Alauddin. Binaan sekeliling benteng ini berbentuk seekor penyu, kepalanya menghadap ke laut. 


Rupa nasi kuning

Menurut cerita Sdr Mohd Nasir, seorang pemandu pelancong di kawasan museum ini, binaan berbentuk penyu ini adalah falsafah orang-orang Makassar yang mana mereka ini handal berperang samada di lautan dan juga di daratan. Bagaimana pun pada zaman pemerintahan Belanda, semua bangunan di dalam kawasan benteng ini di roboh dan dibina semula seperti ada pada hari ini.

Di dalam kawasan ini juga terdapatnya Museum Li-Galiga. Li-Galiga mengambil sempena nama  seorang penulis dari kerajaan Sulawesi Selatan di abad ke 12 kerajaan Luwu’(Bugis). Merupakan naskah terpanjang di dunia melebihi 9000 helaian. Naskah ini disimpan di Belanda. Penulisannya merangkumi aspek sosial, budaya, adat, pemerintahan dan kepercayaan.


Cintailah Budaya Kita
Rupa pelamin orang-orang Bugis
Tasbih buatan orang-orang Bugis
Kitab jawi lama

Selepas makan tengahari sekitar jam 3.00 petang, bersama Pak Nasir kami terus kembali semula ke Jln Syech Yusuf dengan harapan agar berjumpa kembali dengan sdr Mujibul Rahman, penjaga makam.

Bersama Pak MujibulRahman di hadapan Makam Syech Yusuf

Nasib kami baik kerana agak mudah dapat bertemu dengan beliau, apatah lagi rumahnya hanya bertentangan dengan makam tersebut. Selepas membuka bicara dari sdr Zainon, beliau menyatakan beliau membawa silat. Silat ini tidak punya nama dan tidak untuk di pertontonkan. Silat ini tidak berkuda-kuda, sekitar kawasan latihan mestilah bertutup dan mesti di buka dengan doa.

Apabila kami menjolok agar boleh ditunjukkan, beliau mencadangkan agar kami terlebih dahulu bertemu dengan Almukarromah Puang Makka, seorang guru yang membawa tarikat Tajul Halawatiyah yang bersanad hingga ke Syech Yusuf. Kami akur dengan cadangannya dan kami janji akan bertemu kembali beliau selepas bertemu Syekh Sayyid A.Rahim Assegaf Puang Makka.

Kami berangkat semula ke kota Makassar dan menginap di Hotel Makassar Indah, seperti dicadangkan oleh Pak Muji. Kadar hotel Rp275,000.00 (RM 75), tetapi tiada sarapan pagi. Walaupun bileknya agak besar  tetapi suasana nya kurang menarik. Check in di hotel tersebut sekitar jam 6.00 petang.

Selepas makan makan malam, Nasi Goreng Gila dipesan sdr Zainon Rp16,000.00 dan saya sendiri memesan mee sup Rp 11,000.00. Rupa-rupanya segala bentuk mee yang dipesan adalah mee segera sahaja.

Malam tersebut kami menaiki Beca Motor (BecTor) untuk bertemu Puang Makka, berpandukan nama jalan yang diberi. Pemandu bector berulang kali berhenti dan bertanya pada orang sekitar dimana kah rumahnya. Sesampainya disitu, kami disambut seorang lelaki, penghuni rumah tersebut yang menyatakan bahawa Puang Makka tiada di rumah kerana ke Semarang dan akan pulang hari Selasa pagi.

Pulang semula ke hotel. Sebelum tidur kami berbincang untuk program esoknya. Kami membuat keputusan untuk ke Makam Jamaluddin AlKubro di daerah Wajo dengan jarak 188 km.


Hari 3 – 25.11.2013 – ISNIN : Menghubungi  syarikat teksi bertanyakan untuk menyewa kenderaan untuk ke utara Makassar iaitu daerah Wajo. Rata-rata sewa adalah Rp 1.5 juta dan mereka tidak mahu pulang pada hari yang sama. Mujurlah sdr Zainon masih menyimpan nombor salah seorang pemandu teksi yang kami temui sebelum ini. Beliau sanggup pergi dengan harga Rp1 juta dan pulang pada hari yang sama.Suasana keadaan di perjalanan
Di sini berkuda adalah perkara biasa

Jam 9.00 pagi kami berangkat ke daerah Wajo dengan 2 orang pemandu. Perjalanan melepasi kota Makassar yang sibuk menuju ke jalan kampong yang sempit dan agak lengang. Dengan jalan yang tidak rata serta rosak sebahagiannya, perjalanan adalah mendaki dan menurun gunung. Dalam perjalanan tersebut kita akan temui Taman Nasional BantiMurung yang terkenal dengan air terjun dan taman rama rama. Kami sempat singgah bergambar dihadapannya. Sayang sekali kamera yang saya bawa rosak memori nya. Hanya gambar-gambar dari Handphone sdr Zainon yang dapat dirakam.

Kami bercadang meneruskan perjalan dan akan singgah semasa perjalanan pulang. Tidak keterlaluan boleh digambarkan dalam setiap 2 km perjalanan, kami akan temui masjid-masjid di sepanjang jalan kampong tersebut. Beberapa kali pemandu tersasar jalan dan bertanyakan pada orang di situ.


Kerap berhenti bertanyakan arah jalan
Pemandu kerap bertanyakan arah jalan pada orang tempatan

Hampir 3 jam perjalanan, saya mencadangkan kami berhenti makan tengahari. Pemandu berhenti di salah sebuah kampong yang terdapat kedai makan di dalam rumah itu sendiri. Kami semua makan mee rebus dan roti. Selepas berehat seketika perjalanan di teruskan.

Di hadapan lokasi makam Jamadil Kubro

Setelah 6 jam perjalanan, saya bertanya pada pemandu berapakah jarak yang di rekodkan pada panel meter kereta Avanza tersebut, beliau menyatakan hampir 400km. Kami tiba di lokasi lebih kurang jam 3.30 petang dan Sdr Zainon membawa Tahlil ringkas.

Binaan masjid asal masih kelihatan dengan dinding dibina hasil dari campuran telur dan batu. Setelah melawat makam Syekh Jamadil Kubro, kami bertemu dengan penjaga/pemegang kunci makam tersebut Sdr Alang. Setelah berbual, kami bertanya samada masihkah ada lagi pengajian dari susur galur syekh yang masih ada di situ. Beliau mengatakan tiada.


Di hadapan lmakam Jamadil Kubro
Makam Jamadil Kubro

Dalam perjalanan pulang sekitar jam 5.00 petang kami sempat singgah di salah sebuah rumah yang mengusahakan tenunan songket  di daerah Sengkang. Ramai pengusaha di situ dan mereka melakukan di kawasan rumah masing-masing. Tiga helai semampu dihasilkan sehari dengan ukuran  1 meter setiap satu, itu pun pada yang sudah mahir. Kami sempat membeli sehelai seorang sebagai kenangan dengan harga Rp150,000.00.


Pak Alang, penjaga makam Syech Jamadil Kubro

Pemandu mencadangkan kami mengikuti jalan yang lain untuk pulang semula ke Makassar. Kami bersetuju saja. Hari sudah mulai gelap, jadi pemandangan sudah terbatas  untuk  melihat pemandangan dan panorama. Jalan kampong yang dilalui juga sangat teruk seperti jalan offroad. Kami tiba di Makassar sekitar jam 12 malam. Kami cuba mencari hotel-hotel yang lain akan tetapi harganya jauh lebih mahal dari hotel sebelumnya. Kami mengambil keputusan untuk check in saja dua hari di hotel  Makassar Mulia sama hotel di hari pertama di situ. Hanya makan biskut yang dibawa dan terus tidur.


HARI 4 – 26.11.2013 - SELASA : Selepas sarapan di hotel kami menaiki teksi ke Museum Istana Kerajaan Gowa (Rumah Adat) terletak Balla Lampoa. Tambang Rp70.000.00. Bertemu dengan Pak Amir Pegawai Museum. Beliau membenarkan untuk melihat dan merakamkan gambar di dalam bilik yang dikatakan jarang dibuka kepada umum. Didakwa barangan di situ adalah asalnya kepunyaan Syekh Yusuf, seperti quran tulisan tangan beliau dan tongkat emas hadiah dari Cape Town dan juga barangan Sultan Alauddin seperti Mahkota diperbuat daripada emas.


Senjata lama pahlawan Bugis
Pakaian tradisional orang Bugis
Al Quran tulisan tangan yang masih tersimpan

Kami sempat membeli 3 buah buku disitu, pendekar Opu Daeng, Ammatoa dan 1 Mappadulang Daeng Mattimung (Sultan Abdul Jalil). Sebelum  pulang semula ke Kota Makassar kami singgah makan Coto Makassar.

Mencuba Coto Makassar

Kembali semula ke kota Makassar, kali ini matlamat kami ingin mencari info tentang persilatan. Seperti di cadangkan oleh Pak Nasir, kami ke Pejabat K.O.N.I. (komplek Olahraga Negara Indonesia). Bertemu di situ General sekretarinya Dr H.Ad’dien. Pembuka bicara dari Sdr Zainon. Penerimaan beliau agak baik. Beliau mempertemukan dengan seorang jurulatih silat di situ iaitu Sdr  Arman.


Komplek Olahraga

Mengikut maklumat di internet antara silat-silat yang terdapat di sini adalah seperti Silat Nusantara, Silat Tapak Suci, Silat Merpati Putih. Silat Perisai Putih, Silat Kesabaran, Silat Satria Muda Indonesia, Silat Setia Hati, Silat Perisai Diri, Silat Wali Suci, Silat Hati Suci, Silat Taji Malela, Silat Sempreng tujuh dan banyak lagi.

Hari latihan silat biasanya di hari cuti Sabtu dan Ahad. Untuk keterangan yang lebih terperinci Dr Ad’dien mencadangkan kami ke Pusat Pelancongan SulSel. Dihantar oleh pemandunya ke situ dan bertemu K.Yudka Pamungkas, pegawai pemasaran dan promosi. Hasil perbincangan ringkas, beliau sendiri tidak dapat mengenal pasti lokasi yang tepat tempat persilatan-persilatan tersebut. Pulang ke hotel dihantar oleh pemandu Dr. Ad’dien.

Pada sebelah petangnya Pak Muji  menanyakan samada kami sudah bertemu dengan Puang Makka dan sdr Zainon memberitahu perihal semalam bahawa kami ke rumah Puang Makka tetapi tidak dapat bertemu dengannya. Lantas dia mempelawa kami bertemunya.

Pada waktu dijanjikan, jam 9.00 malam kami ke makam syekh Yusuf. Rupanya ada tetamu dari Jakarta AlHabib Ahmad Bin Ali Bin Abdul Qodir Assegaf, seorang pemimpin Majlis Zikir Al itqon Jakarta .Setelah berkenalan ringkas, beliau mempelawa kami beserta untuk majlis tahlil di situ bersama orang di situ seramai 6 orang. Beliau menghadiahkan kami kitab zikir dan selawat. Majlis itu dimulakan sebaik kehadiran Ketua Polis Daerah Gowa. Selepas majlis, beliau membuat tazkirah umum.

Habib Ahmad bersama Ketua Polis Daerah Gowa

Setelah semua bersurai, tinggal kami bersama Pak Muji. Beliau meminta kami berwuduk kembali dan masuk kawasan makam, kami diberikan tiga amalan untuk keselamatan. Kerana hari telah larut katanya, sekitar jam 12 malam, kami pun bersurai.

Pulang ke hotel. Disebabkan kesakitan kaki yang dialami sdr Zainon, kami makan  malam dengan pisang Epe sahaja, Pisang yang hamper masak dibakar, dipenyekkan dan diletakkan perasa mengikut kesukaan pelanggan.

Pisang Epe

HARI 5 – 27.11.2013 – RABU : Sarapan roti bakar bersama teh ‘o’ di hotel. Berjalan ke Pasaraya sekitar 1 km dari hotel. Kaboresi Link – kaboresi MTC – Kaboresi Central pusat membeli belah dan ole-ole. Kemudiannya naik taksi ke Rumah Makan Nasi Padang.

Pulang ke hotel untuk berkemas. Menuju ke Airport jam 1.30 dengan tambang Rp130,000.00. Pesawat yang sepatutnya berlepas jam 4.15 tertunda hingga jam 5 ptg.Keluar dari  LCCT jam  8.30 malam.


Di lapangan terbang sebelum berangkat pulang
Pesawat yang bakal bawa anggota JWJ3 pulang


Sekian. Catatan JWJ3 di Makassar, Sulawesi oleh Sdr Rahim.

CATATAN LAIN RIAU LINGGA I SUMATERA KALIMANTAN I JAWA ISULAWESI I DIARI JWJ I